Dead by Daylight este un joc indie action horror creat de Behaviour Digital Inc. şi publicat de Starbreeze Studios. În acest joc multiplayer, un killer vânează 4 survivori pe o hartă, iar survivorii încearcă  evadeze pe niște porți. Jocul a fost lansat pe data de 14 iunie 2016, şi este o exclusivitate pentru PC.

Întregul joc se axează foarte mult pe simțul auditiv. Atunci când un killer se apropie de un survivor, acesta va auzi niște bătăi de inimă care își vor modfica intensitatea în funcție de cât de apropiat este killerul de survivor. Totodată, un survivor rănit scoate sunete de durere, pe care killerul le poate auzi dacă acesta este în jurul său. Orice interacțiune cu obiectele, de asemenea, are sunete specifice care ajută jucătorii să își planifice următoarea mișcare.

Ca survivor, scopul tău principal este scapi din rundă pe una dintre cele 2 porţi metalice. Pentru a putea activa panourile de control ale porţilor, survivorii trebuie repare un număr minim de 5 generatoare poziţionate aleatoriu pe hartă.

Numărul total de generatoare este de 7, cele două extra generatoare oferind puncte bonus.

Pe lângă metoda clasică de scăpare, survivorii au ca alternativă o trapă secretă poziţionată de fiecare dată aleatoriu pe hartă. Trapa poate fi deschisă în cazul în care pe hartă a rămas un singur survivor împotriva killerului, şi minim 2 generatoare sunt reparate.

De asemenea, trapa poate fi deschisă şi cu ajutorului unui Skeleton Key, item descris în secţiunea de mai jos a articolului.

Scopul principal al killerului este acela de a elimina survivorii.

Pentru a elimina survivorii, killerul poate folosi două metode. Cea mai utilizată metodă este de a-i plasa în meat hook-urile prezente pe hartă, oferind entităţii spiritele acestora, în cazul în care nu sunt salvaţi de către ceilalţi survivori.

Totodată, killerii pot deţine anumite beneficii (offerings) ce le pot permite omoare direct survivorii ce sunt puşi la pământ.

În momentul de faţă, utilizatorii pot controla 4 tipuri de survivori, fiecare dintre ei având abilităţi unice:

Dwight Fairfield

Dwight poate fi considerat supportul grupului de survivori. Perk-urile sale unice sunt create special pentru munca în echipă. Acesta poate vedea aura coechipierilor săi din apropiere, mărind viteza de vindecare şi reparaţiiatât lui cât şi celorlalţi survivori din preajma sa.

Având în vedere victoriile în Dead by Daylight sunt personale, mulţi jucători cu experienţă preferă -l evite pe Dwight, deoarece în solo matchmaking nu îl pot folosi la capacitatea maximă.

Meg Thomas

Meg este cel mai agil survivor, abilităţile sale oferindu-i un avantaj mobil semnificativ comparativ cu ceilalţi survivori. Ea îşi poate activa un boost de viteză ce o face alerge de 2 ori mai repede pentru o scurtă perioada de timp, se poate vindeca total instant şi poate primi acelaşi boost de viteză în momentul în care 5 generatoare au fost reparate. De asemenea, poate sări peste obstacole în timp ce aleargă, făcând un zgomot mai puţin evident decât al celorlalţi survivori.

Jake Park

Jake poate fi considerat cel mai eficient survivor dintre toți și cea mai mare bătaie de cap pentru killeri. El este capabil să saboteze hook-urile și capcanele unui killer fără să aibă nevoie de toolbox, poate trece pe lângă păsările de pe hartă fără a le speria (astfel, va alerta killerul de poziția sa) și poate suporta durerea mai bine decât ceilalți (reușind să nu geamă atunci când stă nemișcat și e rănit).

Jucătorii de Dead by Daylight susțin că Jake ar fi cel mai bun personaj cu ajutorul căruia poți acumula cele mai multe puncte, deoarece sabotarea capcanelor și a hook-urilor oferă un număr însemnat de puncte.

Claudette Morrell

Claudette are rolul de medic al grupului. Ea poate simți aura celorlalți survivori atunci când aceștia sunt răniți sau puși la pământ și se poate folosi de unele plante pentru a opri sângerări sau pentru a-și îmbunătăți abilitatea de heal. Totodată, aceasta se poate vindeca singură, fără a folosi o trusă medicală (de care ceilalți survivori au nevoie în mod normal).

Claudette este recomandată jucătorilor care preferă un stil de joc mai sigur sau celor care vor să își facă puncte prin altruism.

Survivorii vor înfrunta în fiecare meci unul dintre cei 3 killeri:

Trapper

Trapper-ul, precum inspiră și numele lui, se folosește de capcane (bear traps) pentru a prinde survivorii într-un mod eficient.

El are mai multe capcane dezarmate pe întreaga suprafață a hărții, pe care le poate colecta (una câte una, uneori chiar și două datorită unui perk special) și plasa unde dorește, activându-le astfel încât să rănească survivori.

Capcanele pot fi dezarmate ușor de orice survivor, atâta timp cât acesta le vede pe jos, înainte de a călca în ele.

Cele mai eficiente locuri pentru a plasa capcanele sunt: la picioarele unui survivor agățat pe hook (astfel, când cineva dorește să îl salveze, procesul va dura mult mai mult timp, deoarece va trebui să dezarmeze capcana pentru a nu risca să calce în ea), în iarbă (unde sunt foarte greu de observat), lângă generatoare sau ieșiri, și în locurile prin care survivorii pot fi fugăriți, imediat lângă ferestre sau celelalte obiecte cu care survivorii pot interacționa.

DbD_Wraith1

Wraith este killerul cel mai utilizat de jucătorii noi. El are o abilitate ce îl face să pară foarte ușor de jucat – invizibilitatea.

Acesta nu dispare complet atunci când activează invizibilitatea, putând fi văzut de un ochi ager ca o textură transparentă, chiar și de la depărtare. În momentul în care activează sau dezactivează invizibilitatea, pe întreaga hartă survivorii vor auzi un sunet distinct de clopote. Totodată, killerul trebuie să iasă din invizibilitate pentru a ataca un survivor, acțiune ce durează 3 secunde.

Un alt aspect demn de menționat ar fi faptul că atunci când Wraith este invizibil, acesta are viteză de mișcare semnificativ mai mare și poate trece prin ferestre (care în mod normal încetinesc killerii).

O mare slăbiciune a acestuia, de care mulți jucători nu țin cont, este faptul că poate lua stun foarte ușor dacă o lanternă este îndreptată spre el când e invizibil sau în momentul în care vrea să iasă din invizibilitate.

Hillbilly

Printre killeri există, de asemenea, și un personaj cu mobilitate foarte mare, iar acesta este Hilbilly.

Hilbilly are, pe lângă arma sa (un ciocan), și un chainsaw. Când killerul activează chainsaw-ul, primește un bonus de viteză care îi permite să alerge de 3 ori mai repede, dar îi îngreunează abilitatea de a schimba direcția de mers în laterale.

O singură lovitură primită de survivor cu chainsaw-ul activat îl pune pe acesta la pământ din prima.

Un Hilbilly bun care știe să facă roaming pe întreaga hartă este, probabil, cea mai mare amenințare a survivorilor.

Deși obiectivul principal pare a fi inițial simplu, pentru a avansa în rank trebuie ca pe parcursul rundei să fi strâns un anumit număr de puncte (bloodpoints). În funcție de numărul total de bloodpoints strânse, jucătorii primesc pip-uri (pot fi considerate badge-uri ale victoriei). Pip-urile colectate sau pierdute (între 3 și 5, în funcție de rank) pot modifica rank-ul jucătorului. Fiecare jucător începe cu rank 20, urmând să-și croiască drumul spre rank 1 în cadrul unui sezon care durează o lună.

Un killer va acumula majoritatea bloodpoint-urilor din urmărirea, lovirea și sacrificarea survivorilor. Survivorii vor acumula majoritatea bloodpoint-urilor din repararea de generatoare, eliberarea coechipierilor din hook și vindecarea acestora, cât și din evadarea pe porți sau prin trapă.

Mecanismul pip-urilor

 • Există 4 categorii din care poți strânge bloodpoints (Objectives, Survival, Altruism și Boldness) pentru un pip și fiecare are o limită bine definită;
 • Într-o rundă poți acumula un număr nelimitat de bloodpoints, însă poți dobândi maxim 2 pip-uri, odată ce treci de limita de 20.000 bloodpoints;
 • Acumularea a peste 10.000 de bloodpoints îți va oferi un pip;
 • Acumularea unui număr ătre 7.000 și 10.000 de bloodpoints va duce la stagnarea ta (nu vei câștiga și nu vei pierde nici un pip);
 • Acumularea de mai puțin de 7.000 de bloodpoints va duce la penalizarea jucătorului, respectiv pierderea unui pip (cu posibilitate de ”derank”).

Bloodweb

bloodweb

Bloodweb-ul reprezintă oarecum skill tree-ul din joc. Acesta devine din ce în ce mai diversificat cu fiecare nivel pe care personajul îl dobândește. Nivelul unui personaj este diferit de rank-ul individual al jucătorului!

Pentru a avansa în Bloodweb, jucătorul trebuie să achiziționeze cu Bloodpoints diverse iteme, add-on-uri, offerings sau perks. Bloodweb-ul are noduri interconectate, astfel încât pentru a putea ajunge de la un nod la altul, trebuie deschis mai întâi primul nod din linie. Costul fiecărui nod diferă în funcție de raritate și, de obicei, cele aflate în colțuri sunt cele mai rare și mai scumpe.
Complexitatea Bloodweb-ului crește odată cu nivelul personajului. Nivelul maxim pe care îl poate atinge un personaj este 50.
De menționat și de reținut ar fi faptul că, de la un anumit nivel, o entitate va apărea în Bloodweb și va închide anumite noduri în funcție de direcția parcursă de fiecare jucător.

Mecanismul Bloodweb-ului

 • Există câte un Bloodweb pentru fiecare personaj;
 • Aspectul Bloodweb-ului este generat aleatoriu;
 • Pentru level up și un Bloodweb mai diversificat, jucătorii trebuie să cumpere noduri cu Bloodpoints;
 • Cu cât nivelul este mai mare, cu atât șansele pentru noduri mai rare cresc;
 • Perk-urile din Bloodweb sunt permanente;

Iteme

În mare parte, itemele pot fi folosite doar de survivori pentru a beneficia de anumite avantaje pe parcursul unei runde. Acestea pot fi echipate înainte de meci, dacă au fost achiziționate din Bloodweb. De asemenea, itemele mai pot fi găsite și în timpul unei runde, fiind plasate în cufere ce sunt găsite aleatoriu pe harta. Din păcate, cuferele nu se găsesc într-un număr extrem de mare, însă, întotdeauna unul va fi prezent în subsolul unei case.

Dacă survivorii scapă în viață cu itemul obținut în timpul rundei, acesta se adaugă în inventar și poate fi refolosit în runda următoare. În cazul în care survivorii mor cu iteme echipate, indiferent de locația din care au fost obținute, fie o rundă precedentă sau Bloodweb, acestea vor dispărea din inventar. Același lucru se întâmplă și în cazul în care survivorii folosesc iteme la capacitate maximă.

Fiecare item are add-on-uri ce pot mări durata de utilizare, cât și îmbunătăți performanțele acestuia în diferite forme.

Flashlight

Lanterna poate fi folosită în mai multe scopuri. Totuși, de fiecare dată când lanterna este utilizată, bateria acesteia se consumă destul de repede. Din fericire, bateriile se reîncarcă între runde. Lanterna este folosită în majoritatea cazurilor pentru a orbi un killer. În cazul în care acesta capturează un survivor și-l ține ridicat în brațe, lumina propagată de lanternă îl poate orbi și, în același timp îl poate fae să scape survivorul la pământ.

Împotriva lui Wraith, lanterna pare să fie cea mai bună ”armă” din joc, având în vedere faptul că lumina direcționată spre el în momentul în care este invizibil, sau în proces de a se face vizibil, îi poate da stun pentru o scurtă perioadă de timp.

MedkitTrusa medicală este unul dintre cele mai utile iteme din joc, dat fiind faptul că te poți vindeca și singur cu ajutorul ei. De reținut este faptul că vindecarea unui alt jucător se poate efectua și fără ajutorul acesteia.

Trusa medicală are 2 add-on-uri foarte folositoare în cazuri extreme, ce pot aduce jucatorilor beneficii majore. Acestea permit jucătorilor să se vindece atât pe ei, cât și pe ceilalți, instant.

ToolboxTrusa de ustensile oferă o serie mică de avantaje. Cu ajutorul acesteia poți repara generatoare mai rapid, sau poți sabota hook-urile și capcanele killerilor. Ca și lanterna, acest item are și el o limită în care poate fi folosit, reîncărcându-se între runde.

Asemenea trusei medicale, trusa de ustensile are un add-on ce permite repararea unui generator instant, la costul întregii truse.

MapHarta este considerată item-ul cel mai nefolositor, mai ales în solo matchmaking.

Cu aceasta poți afla unde sunt anumite generatoare sau obiecte, în funcție de add-on-uri. În cazul în care nu ai posibilitatea de a comunica acest lucru celorlalți survivori, harta are un add-on ce îți permite să lași un semnal de lumină, astfel încât doar survivorii să îl vadă. Totodată, harta este folositoare pentru a strânge Bloodpoints, lucru ce se întâmplă în momentul în care sunt descoperite diferite obiecte precum generatoare, hook-uri, cufere sau chiar trapa.

Acest item are de asemenea o limită de folosire, reîncărcându-se între runde.

SkeletonKeySkeleton Key-ul este un item consumabil ce deține mai multe funcții. Cel mai important rol este acela de a descuia trapa de evadare în orice moment al jocului. De asemenea, cu ajutorul opțiunii de mind channeling, poți vedea anumite aure în funcție de add-on-urile utilizate, inclusiv a killerului.

Acest item este foarte rar, motiv pentru care există anumite add-on-uri ce previn pierderea sa pentru o rundă sau o deschidere de trapă.

Obiecte interactive

În fiecare rundă se găsesc paleți de lemne ce pot fi folosiți pentru a obstrucționa calea killerului în cazul în care survivorii sunt urmăriți, câștigând astfel câteva secunde prețioase în fața acestuia. În cazul în care killerul este foarte aproape de survivor, iar acesta din urmă aruncă un palet de lemn în urma sa, killerul își poate lua stun pentru o scurtă perioadă de timp. Paleții de lemn pot fi găsiți deseori în spațiile restrânse de pe hartă.

În timpul unei urmăriri, cea mai folosită “unealtă” a survivorilor sunt ferestrele prin care se poate sări pentru a câștiga timp, deoarece killerii sunt încetiniți considerabil în tentativa lor de a le traversa.

De asemenea, in Dead by Daylight există și dulapuri în care survivorii se pot ascunde pentru a evita killerii. Mare grijă, totuși! Dacă un killer verifică un dulap în care se află un survivor, acesta va fi capturat direct. De asemenea, din dulap se pot auzi gemetele și țipetele unui survivor rănit, deci este de recomandat să stați cât mai departe de ele când sunteți loviți!

 

7.0

Good

 • Competitiv și interactiv
 • Distractiv alături de prieteni
 • Runde rapide, potrivite și pentru casual gaming

Bad

 • Prezența multor buguri din cauza faptului că s-au grăbit cu lansarea jocului
 • Conexiunea slabă peer to peer din cauza lipsei serverelor dedicate
 • Matchmaking instabil și dezechilibrat
Autor Andrei
Publicat pe
Categorie Recenzii
Vizualizări 1119

Comentarii

Niciun comentariu

Lasă un comentariu