Vrei să te apuci de un (alt) MOBA? Eşti nou când vine vorba de acest gen și nu ştii prea multe despre el, nici prea multe jocuri? Nu cred că e o problemă prea mare, poți alege oricând unul dintre cele populare – League of Legends, DotA 2, Smite, Heroes of the Storm, Heroes of Newerth, etc. Sunt câteva zeci de MOBA-uri, mai mult sau mai puţin cunoscute, iar lista continuă să se extindă.

Astăzi vom vorbi despre Paragon – open beta a început ieri, 16 august -, aşa că hai să vedem ce ne oferă acest joc.

Dezvoltat de către cei de la Epic Games pentru Playstation 4 şi Microsoft Windows, Paragon este un MOBA free-to-play, din perspectiva third-person. Singurele de acest fel sunt Smite şi Gigantic.

Grafică şi cerințe de sistem

La capitolul grafică, Paragon oferă un peisaj ce nu poate fi trecut uşor cu vederea: de la elementele de decor aflate pe hartă (nu puţine la număr sunt cele care te vor face să te opreşti pentru a le admira), până la efectele rezultate din spell-uri.

Cerinţele, nu sunt prea mari, iar setările pentru grafică variază de la Low până la Epic. Fiind vorba de Epic Games, ne așteptăm, evident, și la aspect vizual într-adevăr Epic.

Cerinte minime de sistem:

 • Supported OS: Windows 7/8/10 64-bit
 • Processor: Core i5 2.5 Ghz
 • Memory: 4 GB RAM
 • Graphics: nVIDIA GeForce GTX460, AMD Radeon HD 6870, Intel HD Graphics 4600, DX11 GPU

Cerințe recomandate de sistem:

 • Supported OS: Windows 7/8/10 64-bit
 • Processor: Core i5 2.8 Ghz
 • Memory: 8 GB RAM
 • Graphics: nVIDIA GeForce GTX660, AMD Radeon HD 7870, DX11 GPU

Gameplay

Modul de joc este relativ simplu, fiind vorba de puţine butoane de apăsat (Q, E, R, click dreapta şi click stânga pentru basic attack – sau nici măcar, în cazul eroilor cu abilităţi pasive). Paragon pune în acest moment la dispoziție un număr de 20 de eroi împărţiţi în 5 mari categorii: Assassin, Ranger, Tank, Fighter şi Caster.

În timp ce majoritatea eroilor sunt noob friendly, putând fi jucaţi încă de la primul nivel, alţii sunt disponibili abia după nivelul 4, respectiv 6, datorită mecanicilor complexe şi al nivelului de dificultate mai ridicat. Toţi eroii sunt free to play, lucru ce reprezintă un mare plus pentru joc

Cât despre build-ul individual, Paragon vine cu ceva diferit faţă de alte MOBA-uri, complicând puțin jocul: fiecare erou dispune de un sistem unic în MOBA, bazat pe cards, care să scoată în evidenţă abilităţile. Deşi par simplu de folosit, acestea necesită o documentare puţin mai amplă pentru a înţelege în totalitate cum ar trebui utilizaate astfel încât să fie atins potenţialul lor maxim. Acestea pot fi achiziţionate din shop, cu moneda jocului (reputation), fără a cheltui bani reali pentru asta.

Paragon se vrea a fi un f2p, nu un p2w, aşa că în joc nu se poate cumpăra pe bani reali nimic care ar avantaja gameplay-ul individual. La momentul actual există 60 cards, de 3 tipuri: active, pasive şi upgrade, cu care se pot construi diferite pachete, care vor fi echipate, în funcţie de necesităţi şi preferinţe, la începutul fiecărui meci. Cei care doresc să contribuie la dezvoltarea jocului, se pot cumpăra cu bani reali diverse lucruri care nu afectează gameplay-ul, cum ar fi skin-uri pentru eroi.

Hărţi

Momentan, există o singură hartă: Agora. Aceasta dispune de trei lane-uri, două turnuri, un inhibitor, un core pentru fiecare echipă şi jungla, desigur. Precum în DotA2, locurile de spawn al echipelor se află la un nivel mai ridicat (high-ground) decât centrul hărții (low-ground). Te poți folosi, astfel, de avantajul high-ground-ului pentru a ataca sau pentru a evita să fii atacat. Linia de sus (top lane) este la un nivel mai ridicat decât cea de jos  (bottom lane), oferind vizibilitate crescută de pe top lane pe bot lane.

O altă caracteristică specială a stilului de joc sunt aşa numitele Harvesters, care odată capturate generează Amber pentru echipa care l-a capturat. Aceste Amber pot fi folosite

La achiziţionarea de cards, în funcţie de pachetul echipat la începutul jocului. Amber reprezintă o sursă bună de avantaj, putând contrabalana echipele în timpul jocului, atunci când una dintre ele are mult mai multe kill-uri sau farm.

Aflându-se în open beta, e evident faptul că nu este varianta finală și că vor apărea îmbunătățiri constant. Cu fiecare patch sperăm ca experiența jucătorilor să fie tot mai plăcută și să țină cont de publicul jocului.

GL&HF

9.2

Good

 • Grafică foarte bună
 • Gameplay distractiv, care permite jucătorului să-și scoată în evidență skill-urile individuale
 • Sistem unic de build al abilităților în MOBA
 • Jocul și eroii sunt F2P
 • Denivelări - high și low ground - care oferă avantaj în luptă
 • Poți chiar și... sări în joc

Bad

 • Nu există încă un mod de joc competitiv, doar normal draft
 • Foarte mulți jucători care stau afk în timpul meciului, la nivel mic
Publicat pe
Categorie Recenzii
Vizualizări 1491

Comentarii

Niciun comentariu

Lasă un comentariu