Recenzie – Nvidia GTX 1080 Ti

0
1295
Vizualizări
GTX 1080 Ti

Marea așteptare a luat sfârșit! Pe data de 10 martie 2017, Nvidia a lansat GTX 1080 Ti. Aceasta este probabil ultima piesă de puzzle din seria Pascal, făcând trecerea către arhitectura Volta. Cu toate acestea, GTX 1080 Ti se plasează în topul clasamentului performanței.

Cât costă GTX 1080 Ti?

Având în vedere specificațiile și performanțele sale, ne-am fi așteptat la un preț similar cu placa video Titan X. Spre surprinderea tuturor, acesta nu este cazul, iar cei de la Nvidia ne fac o surpriză foarte plăcută. Pe website-ul oficial, cât și pe website-urile partenere, Nvidia GTX 1080 Ti Founders Edition este vândută la prețul de 699$.

Specificații tehnice:

Componentele acestei plăci sunt cele care justifică prețul ridicat. GTX 1080 Ti este în mare parte o transformare adusă binecunoscutei Titan X. Deosebirile sunt ușor de trecut cu vederea, însă 1080 Ti se clasează ceva mai sus.

Tabel specificatii GTX 1080 Ti

După cum se vede în tabel, există un Gigabyte lipsă de memorie video, comparativ cu Titan X, respectiv GTX 1080. Chiar și așa, cei de la Nvidia s-au asigurat de optimizarea acesteia, astfel încât GTX 1080 Ti se va bucura de un bandwidth masiv de 484Gbps.

Când vine vorba de GPU, putem observa că GP102 din această placă este setat să ruleze la o frecvență puțin mai înaltă ca cel din Titan X. Frecvența de bază este 1.480 MHz, ajungând fără probleme la 1.582 MHz. De asemenea, datorită arhitecturii Pascal, ne putem aștepta la frecvențe ce depășesc 2 GHz prin intermediul overclock-ului. Nu este ceva ce să poată părea imposibil.

Performanță

Probabil că deja este lesne de înțeles faptul că GTX 1080 Ti este mai rapidă ca Titan X când vine vorba de „in-game experience”. Diferența este de doar câteva cadre pe secundă (FPS), însă faptul că performanța de top aparține unei plăci video proaspăt lansate și la un preț oarecum accesibil este uimitor. Așadar, nu este greșit să spunem că își merită prestigiul pe piața componentelor de gaming. Nvidia a numit-o deja cea mai bună placă Ti pe care a produs-o vreodată, lucru ce se datorează estimării unei imbunătățiri de 35% față de GTX 1080.

Din punct de vedere al consumului, se pare că GTX 1080 Ti este mai „pofticioasă” decât Titan X. Totuși, dacă ne gândim la componentele pe care le are, nu este un lucru atât de surprinzător. Frecvențele sunt, până la urmă, mult mai înalte. Consumul de curent al unui GPU precum GP102 este previzibil, mai ales când încerci să scoți tot ce este mai bun dintr-o placă video. Acestea fiind spuse, există posibilitatea consumului de până la 360W.

Cei de la ArsTehnica au efectuat câteva teste pentru a putea observa benchmark-urile diverselor plăci video, iar GTX 1080 Ti s-a aflat constant și fără îndoială în fața competiției. Placa video a fost testată la rezoluție Full HD (1080p), Quad HD (1440p) și Ultra HD (4k), iar rezultatele sunt disponibile printr-un click aici.

Acestea find spuse, GTX 1080 Ti reprezintă placa video de care probabil nu ai nevoie, dar pe care ți-o dorești datorită performanțelor sale. Noi o recomandăm cu căldură pentru cei care vor sa aibă parte de o experientă de gaming la grafică 4K. Tu ce părere ai despre această placă video? Spune-ne în comentarii.

LASĂ UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here